Hoe geraak ik uit het fiverr-circuit?

Stoppen met Fiverr als voice-over?

“Hoe geraak ik uit het fiverr-circuit?” is een vraag die ik kreeg van Evelien. Maar ik denk: hoe krijg ik de juiste prijs voor mijn voice-over? Ik ben Johfrah en werk als Vlaamse voice-over. Elke week post ik een nieuwe video waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je stemacteur kan worden.

Abonneer.

Wat vertel ik in deze video?

Ligt mijn haar goed? Hey. Zoals beloofd ben ik er terug. En deze keer, euh, kreeg ik de vraag… Het is al direct saai…

Ik ben er terug met een nieuwe video, op mijn youtube-kanaal. Eigenlijk is het veel comfortabeler om voor een microfoon te spreken. Zonder dat iemand je ziet. Maar goed, ik heb mezelf en jullie beloofd dat ik dit ging doen. Dus hier ben ik weer. Met video 2. En deze keer ga ik het hebben over een vraag dat ik gekregen had van Eveline. Hoe geraak ik uit het fiverr circuit?

Ik heb altijd al een soort fascinatie gehad voor mooie stemmen. Van de magie van de juiste stem en de sfeer daarbij op een beeld. En met deze video’s wil ik mijn passie met jullie delen. Maar ik ga misschien beginnen met uit te leggen wat Fiverr precies is.

Fiverr.com is een website.

Op die website kan iedereen voor vijf dollar. Of figuurlijk, want eigenlijk zijn de prijzen iets hoger, als je er allemaal opties bijbestelt. Iedereen kan daar zijn dienst aanbieden. Voor een hele lage prijs. Bijvoorbeeld. Ik zal eens kijken. Wie zit er allemaal op? Ik ga geen reclame maken voor Fiverr. Maar onrechtstreeks is dat nu toch aan het gebeuren. Graphics en design. Digital marketing. Writing and translation. Video and animation. Mensen maken bijvoorbeeld logo’s of maken tekstjes voor websites. Of maken bijvoorbeeld buisinesskaartjes. En dat kan je allemaal bestellen voor vijf euro. En onder anderen ook voice-overs kun je op die website bestellen voor vijf euro. Ik ben schuldig. Want sinds ik die website ontdekt had, zit ik er ook op. Maar niet voor vijf euro. Dus ik ga niet voor of tegen pleiten maar ik snap de vraag wel als ze ermee bedoelt.

Hoe kun je een eerlijke prijs krijgen voor je werk?

Ik denk niet dat je moet voice-over’s afleveren voor vijf euro. Dat moet je zeker niet doen. Ik denk dat je zeker eerlijke prijs moet vragen
voor kwalitatief werk. En ik denk dat dat bij elk product hetzelfde is. Ik denk dat je, volgens mij, elk product aan een gigantisch goedkope prijs kunt vinden. Maar heb je dan kwaliteit? Ik denk dat je ook elk product aan een veel te dure prijs kunt krijgen. Maar heb je dan veel meer kwaliteit? Er is niet alleen Fiverr. Er zijn nog andere websites die ook jobs aanbieden. Voice123.com. Een Amerikaanse website opnieuw. Voices.com. Bodalgo bestaat ook. En er zijn nog veel websites die een soort platformen zijn om freelancers werk te geven. Of waar andere mensen freelancers kunnen werk geven. Ik zit nu op Fiverr. Computer. En ik ga eens opzoeken ‘voice-over’. Bijvoorbeeld een man. (Fragment) Oké, hier zitten keigoede stemmen op.

Mijn punt is: bij Sean, die een top voice-over is, kun je heel goedkoop een voice-over bestellen. Maar hij heeft de keuze gemaakt om op Fiverr te gaan. En zijn prijs per voice-over naar beneden te doen. Maar als je ziet dat hij er al tienduizend gedaan heeft, en is gestart in 2011 of 2012… Ja, dat zijn er toch… Ik heb even een hele snelle berekening gemaakt. Ik weet totaal niet of het klopt. Want ik ken die mens niet. Maar stel dat hij zes opdrachten per dag afwerkt. Ja, dan heeft hij wel een ander bedrag verdient. Snap je?

In het begin voor mij was dat echt super weinig. Als ik een opdracht kreeg om de drie maand, dan was dat al veel. Dan sprong ik een gat in de lucht. Schoot ik meteen in actie om die tot een goed einde te brengen. Voorlopig gaat het veel sneller. Maar eigenlijk, mijn punt was. Je vraagt een goeie prijs voor goeie kwaliteit. Als een klant bij jou een voice-over bestelt. Dan zijn er een aantal voorwaarden waaraan je sowieso moet voldoen. Je wilt je script foutloos doorsturen. Probeer dat echt te doen. Dat er geen fouten meer inzitten. Ik kom het soms ook tegen. Maar dat kost alleen maar tijd en geld.  Voor jou, omdat je het opnieuw moet inspreken. Voor de klant… Misschien worden er deadlines niet gehaald daardoor.

In kwaliteit zit ook dat jouw stem er moet uitspringen ten opzichte van andere stemmen. En nog iets wat ik heel belangrijk vind.  Klanten ook meer en meer. En waar dat Fiverr eigenlijk heel hard op pusht. De aflevertermijn. Als klanten tegenwoordig een opdracht versturen,
dan verwachten ze dat bijna automatisch de volgende dag. En probeer dat ook te leveren, want anderen doen het ook.

Ik check soms wat websites van andere mensen die ook voice-over zijn. En tegenwoordig zie je het bijna overal. Levering binnen de 24 uur. Levering dezelfde dag gebeurt soms ook. Maar probeer wel een goeie service te bieden. Dat is eigenlijk wat ik bedoel. Dus als een klant een auditie uitgestuurd heeft voor een bepaalde opdracht en jij doet mee. En je leest dus ook hun tekst in. Dan moet je ervoor zorgen dat jouw tekst er echt uitspringt. Dus zorg dat je technisch helemaal in orde bent. Dus die moet goed klinken. Zorg dat je inhoudelijk helemaal in orde bent.

De tone-of-voice moet juist zijn. Als het een zakelijke tekst is, heb je hem zakelijk ingelezen. Is het een wervende tekst, dan heb je hem
wervend ingelezen. En dan zorgen dat je heel beleefd en vriendelijk goeie klantenervaring creeërt. Dat je een goeie service geeft. Zorg ervoor dat je goeie kwaliteit levert. En vraag daar een eerlijke prijs voor. En klanten gaan daar zeker voor willen betalen. Ik zit nu ook op Fiverr. Ik spreek ook voice-overs in voor klanten die via Fiverr komen. Het gemak is dat het een website is die alles voor je regelt. Je geld wordt gewoon gestort op je paypal rekening.

Dus als je aan mij zou vragen: ‘Hoe kan ik uit het Fiverr-circuit geraken?’. dan zou ik zeggen…

Blijf erin, ontdek wat de mogelijkheden zijn. Maar focus daar niet alleen op. Probeer daarbuiten ook klanten te verzamelen. En zo heb je af en toe druppelsgewijs opdrachten die van verschillende kanten zullen komen. En da’s een veel betere manier om je in de markt te zetten. Maar dus belangrijkste tip voor deze video: zorg voor een goeie kwalitatieve voice-over en vraag daar een eerlijke prijs voor. En dan denk ik dat alles goedkomt. Ben je benieuwd naar meer? Ik zou zeggen: abonneer. Nee… Jawel, ik denk dat ik dat erin laat. Niet?

Elke week post ik een nieuwe video waarin ik je tips geef over hoe je stemacteur kan worden. Doe je mee? Bezoek dan m’n blog of abonneer je op dit kanaal.

33 voorbeeldteksten voor jouw telefooncentrale

25 tips voor een betere klantenservice

Meer inspirerende artikelen.

Elke week posten we interessante inzichten. We helpen u graag om uw klanttevredenheid te verhogen.

Maak uw keuze

Kies eerst de stem. Daarna kunt u de tekst invoeren.

Controleer uw teksten in uw winkelmandje.