Telefobie: de angst voor bellen

Veel mensen (en vooral veel jongeren) communiceren tegenwoordig bijna uitsluitend met tekstberichtjes via sms, Whatsapp of Messenger. Er wordt veel minder gebeld dan vroeger, dat is duidelijk. Misschien ligt het wel aan de onbekende angst voor bellen, genaamd ‘telefobie’?

Telefoon-angst

Het scherm van je smartphone licht op, de telefoon rinkelt. Instant stressgevoel. Herkenbaar? Dan ben je niet alleen! ‘Telefobie’, of de angst voor telefoongesprekken bestaat echt. Systematisch telefoongesprekken ontwijken en zelf niet willen bellen. Een onderzoek uit 1993 heeft aangetoond dat ongeveer 2,5 miljoen Britten aan telefobie zouden lijden.

Ook het coronavirus heeft mensen met telefobie niet gelukkiger gemaakt. Want bellen is de enige optie om te communiceren met elkaar als iedereen in lockdown zit. En dan heb je nog videobellen, dat bij thuiswerk ook vervelend kan zijn.

Het Canadees-Amerikaans mediabedrijf Vice schreef in 2014 al een betoog om bellen helemaal af te schaffen. We moeten toegeven dat dat misschien iets té drastisch is. Maar het kan misschien wel heel rustgevend zijn als er een smartphone op de markt komt waarmee je niet meer kan bellen. Geef maar toe dat je daar soms ook naar verlangt!

De oplossing

Eén ding is zeker: er bestaan oplossingen voor telefobie. Je kan jezelf voorbereiden op telefoongesprekken, je kan op voorhand oefenen met veel voorkomende situaties maar het beste hulpmiddel is jezelf blootstellen aan je angst. Als je meer belt en met verschillende situaties te maken krijgt, ga je vanzelf beter worden in bellen. Je ziet elkaar ten slotte niet tijdens het bellen, dus daar hoef je je al geen zorgen over te maken. (Misschien kan je eens een job in een callcenter uitproberen?)

Download ons e-book met de 33 meestgebruikte voorbeeldteksten voor jouw telefooncentrale.

Ik respecteer je privacy. Je ontvang van mij maximaal 3 e-mails waarin ik je laat kennismaken met ons aanbod via 2 waardevolle e-books en een downloadlink naar onze volledige stemmencatalogus.