Wat is VOIP (voice over ip)?

Wat is VOIP en hoe werkt dit?

Je hebt de term VOIP misschien nog niet veel gezien, maar je gebruikt deze technologie waarschijnlijk regelmatig zonder dit te weten. VOIP is namelijk een term die veel wordt gebruikt bij telefonie. Maar wat is het eigenlijk en wat kan je ermee doen?

Wat is VOIP?

VOIP (afkorting voor voice over internet protocol) is een term die ‘stemoverdracht via internetverbinding‘ wil zeggen. Deze technologie staat dus toe om reguliere telefoongesprekken te voeren door middel van een internetverbinding. Je kan het vergelijken met het gewone internetverkeer dat je dagelijks gebruikt, waarbij gegevens ook via internet worden verzonden en ontvangen op jouw toestel (smartphone of computer).

Het verschil tussen VOIP, PTSN en GSM

Allemaal moeilijke afkortingen om alledaagse technologieën te omschrijven.

Bij een ouderwetse telefoonlijn wordt het signaal verzonden naar een telefooncentrale (waar men oorspronkelijk manueel telefoonverbindingen moest maken), vervolgens wordt het signaal teruggestuurd naar een andere telefoonlijn van de ontvanger. Dat is wat men PTSN of ‘public switched telephone network’ noemt.

Een GSM-signaal wordt dan weer draadloos verstuurd, door middel van gsm-masten die zich rondom ons bevinden.

Een VOIP-verbinding maakt gebruik van internet, waaraan voortdurend wordt gewerkt om het signaal zo sterk en zo betrouwbaar mogelijk te maken.

Voordelen van VOIP

Een VOIP-abonnement is voordeliger dan een normaal telefonie-abonnement

Je hebt veel minder kabels nodig, omdat alles via het internet verloopt (en een internetverbinding heb je meestal al);

Je kan één nummer aan meerdere personen koppelen: je hebt geen sim-kaart of eigen telefoonnummer nodig;

Met een VOIP-telefooncentrale kan je zelf audioberichten instellen, zoals een keuzemenu en welkomstbericht.

Nadelen van VOIP

Een VOIP-verbinding werkt via internet, maar dat kan ook nadelen hebben als je een slechte internetverbinding hebt - of als je een veelgebruikte internetverbinding hebt, kan de kwaliteit daar ook onder lijden;

Als je de omschakeling maakt van een gewone telefoonlijn naar VOIP, heb je (vaak) nieuwe toestellen nodig die hiermee kunnen werken

Een VOIP-verbinding kan je niet zelf instellen - hiervoor moet je beroep doen op professionele firma's

Een VOIP-telefoonnummer zit in de cloud en is dus niet traceerbaar, omdat het niet lokaal via een echte telefoonlijn werkt. Dit wil zeggen dat (nood)diensten niet kunnen achterhalen van waar je belt.

Is een VOIP-verbinding iets voor mij?

Dat is een goede vraag! Vraag ons gerust om raad via chat, mail of telefoon! Wij helpen je graag verder!

Download ons e-book met de 33 meestgebruikte voorbeeldteksten voor jouw telefooncentrale.

Ik respecteer je privacy. Je ontvang van mij maximaal 3 e-mails waarin ik je laat kennismaken met ons aanbod via 2 waardevolle e-books en een downloadlink naar onze volledige stemmencatalogus.