Hulp nodig? Elke werkdag bereikbaar van 09u30 tot 18u00.

Waarom een robotstem voor jouw voicemail geen goed idee is

Waarom een robotstem voor jouw voicemail geen goed idee is

Een robot- of computerstem voor je telefooncentrale of webvideo, dat doe je best niet.

Je hoort robotstemmen – artificiële intelligentie om het met een moeilijk woord te zeggen – al op verschillende plaatsen: op vertaalwebsites, in smart speakers, in stations en ook in telefoontoestellen. Maar wil je echt een robotstem horen aan de andere kant van de telefoon?

Wil je dit horen aan de telefoon?

Zoals je kan horen, klinkt een robotstem niet menselijk (klinkt logisch). Maar toch hoor je op veel plaatsen zo’n automatische robotstem of computerstem. En dat is niet bepaald aangenaam om naar te luisteren. Wij geven enkele redenen waarom een robotstem voor jouw voicemail geen goed idee is.

Een robotstem is onpersoonlijk

Een robotstem werkt automatisch en verloopt op basis van computertechnieken. Zo’n stem heeft dus geen persoonlijkheid en klinkt ook niet meteen vertrouwd. Je zal ze dus nooit ervaren alsof er een vriend aan de andere kant van de lijn zit. En dat is net wat je nodig hebt als je persoonlijkheid wil creëren.

Iedereen kent ondertussen de computerstemmen van de Google Assistant, Siri of Alexa. Deze stemmen worden wel ‘slim’ genoemd, maar zorgen door hun gebrek aan persoonlijkheid nog vaak voor (communicatie)problemen. Dat toont deze grappige video aan:

Een robotstem heeft geen gevoelens

Mensen hebben gevoelens, maar een robot heeft geen hersenen zoals wij en heeft dus ook geen inlevingsvermogen. Je zal dus ook niet aan zo’n computerstem horen welk gevoel er in een zin ligt. Dat hoor je bij een mensenstem uiteraard veel beter, omdat wij intonatie en gevoel in onze zinnen kunnen verwerken. Als je iemand aan de telefoon hoort (met een echte stem), zal je meteen aan de andere kant van de telefoon horen dat je met een glimlach wordt onthaald. En een glimlach is gratis!

Een robotstem klinkt niet betrouwbaar

Een vriendelijke mensenstem schept meteen een vertrouwensband. Als je iemand aan de telefoon hoort die vriendelijk en spontaan klinkt, ga je die automatisch meer vertrouwen. Je zal dus zeker geen betrouwbaar imago creëren als je een computerstem gebruikt. Een natuurlijke mensenstem klinkt nog altijd veel betrouwbaarder en komt natuurlijker over dan een onnatuurlijke robotstem.

Een robotstem kan niet geregisseerd worden

Een mensenstem kan je op allerlei manieren regisseren: van zakelijk tot opgewekt of zelfs heel droevig en boos. Een robot of computer zal die aanwijzingen niet begrijpen en ook niet kunnen uitvoeren. Een bericht zal alleszins nooit hetzelfde klinken in vergelijking met een bericht van een mensenstem.

Een robot- of computerstem is dus zeker (nog) niet de oplossing. Investeer dus in een kwalitatieve stem die wél persoonlijk, betrouwbaar en regisseerbaar is en wél gevoelens heeft!


Investeer in een echte stem

De 10 mooiste telefoonstemmen van België en Nederland.

Logo
Tempur, Tesla, Trivago
Vlaams
& Engels, Frans
Logo
Canvas, Hema, Radio 1
Vlaams
& Duits, Engels, Frans, Spaans
Logo
Eén, Ketnet, Radio 1
Vlaams
& Duits, Engels, Frans, Spaans
Logo
MIVB, Studio Brussel
Vlaams
& Engels, Frans, Spaans
Logo
Pullman, Storytel
Nederlands
Logo
StuBru
Vlaams
& Duits, Engels, Frans, Spaans
Logo
Vlaamse Overheid
Vlaams
& Engels, Frans
Logo
Blue Band, KPN
Nederlands
& Duits, Engels, Frans
Logo
Goodyear, P&V, Studio100
Vlaams
& Duits, Engels, Frans
Logo
AB, Ketnet, Radio 1
Vlaams
& Engels, Frans
Logo
KPN, Radio 538, Sky Radio
Nederlands
Logo
Miele, NN, Vodafone
Nederlands
& Engels

Even geduld

Uw bestelling wordt toegevoegd aan uw winkelmandje.