Onze tips voor de beste muziekkeuze bij je voicemail

Wachtmuziek voor uw telefooncentrale.

Music, maestro! Muziek of geen muziek? Dat is dé vraag! Wat doe je ermee aan de telefoon? In dit artikel lees je wat de functie van (wacht)muziek is en geven we je enkele handige tips voor de beste muziekkeuze!

Muziek is onmisbaar.

Je kan niet ontkennen dat muziek een belangrijke rol speelt in ons leven. Muziek is overal aanwezig en beïnvloedt onze persoonlijkheid en emoties. Muziek ontspant en prikkelt daarnaast de hersenen en zèlf muziek maken activeert zelfs ons volledige brein! Maar wat hier ook vooral belangrijk is, is het feit dat muziek therapeutisch kan werken.

Muziek is therapie.

Muziek wordt niet voor niets bij allerlei therapieën gebruikt om mensen te stimuleren. Maar ook wanneer je aan de telefoon zit te wachten, kan muziek therapeutisch werken! Het is sowieso aangeraden om bellers te laten wachten met muziek. Als je moet wachten om doorgeschakeld te worden, wil je absoluut niet in stilte wachten. De muziekvraag hangt er dus van af of je een wachtrij hebt of niet. Als mensen snel een medewerker aan de lijn hebben, hoef je je niet veel zorgen te maken over de muziekkeuze.

Klassieke muziek of hiphop?

Welk muziekgenre je gebruikt, is ook van cruciaal belang. Er zijn namelijk een aantal do’s en don’ts bij de muziekkeuze. Er zijn veel bekende wachtmuziekjes, maar de ene is al beter dan de andere. Wij geven je een paar tips:

Gebruik geen te luide of te stille muziek – het volume moet nét goed zitten.

Gebruik geen muziek met te hoge of te lage tonen – door de telefoonkwaliteit klinken deze hoge of lage frequenties niet goed

Gebruik geen repetitieve deuntjes die vervelend kunnen klinken – dat zorgt ervoor dat bellers afhaken

Gebruik muziek die aansluit bij je bedrijfsimago – met andere woorden: gebruik geen hard rock als je een wellness uitbaat

Bestelde je berichten met wachtmuziek? Ga niet meteen af op wat je hoort via de pc, maar doe eerst de test op de telefooncentrale! De kwaliteit verschilt namelijk heel hard.

Een muzikaal keuzemenu?

Wil je een extra service aanbieden aan klanten? Waarom bied je geen keuzemenu aan voor de muziekkeuze? Het kan zijn dat je door deze opvallende extra dienst net iets meer opvalt dan een ander bedrijf. Je kan het keuzemenu als volgt integreren: “Wil je zwoele jazz horen, druk 1. Wil je rustgevende pianomuziek horen, druk 2. Wil je een opgewekt muziekje horen, druk 3.”

De oorsprong van wachtmuziek.

Wachtmuziek werd eigenlijk per ongeluk uitgevonden door Alfred Levy. Zijn fabriek bevond zich net naast een radiostation. Toen hij mensen in de wacht zette, pikte het telefoonsignaal toevallig het radiosignaal op door een loshangende elektriciteitsdraad. Hij vroeg uiteindelijk patent aan op deze uitvinding.

Wist je dat er veel muziek bestaat die speciaal voor gebruik op de telefoon werd geschreven? Dé bekendste is ongetwijfeld Opus Number 1 van Tim Carleton en Darrick Deel:

Een echte wachtmuziek klassier.

Maar ook deze Musicatel van Fabrice Lemercier is een ware telefoonklassieker – en bevat zelfs opvallend veel muzikaliteit!

33 voorbeeldteksten voor jouw telefooncentrale

25 tips voor een betere klantenservice

Meer inspirerende artikelen.

Elke week posten we interessante inzichten. We helpen u graag om uw klanttevredenheid te verhogen.

Als je klanten wil verliezen, dan zijn dit de 7 manieren om het te doen. Nee, serieus. Trap je in één van deze valkuilen? Dan kan het zijn dat jouw klanten je helemaal niet gaan vertrouwen.
Een kwalitatieve klantenservice opzetten is geen raketwetenschap. Wij zetten je alvast goed op weg en geven je onmiddellijk toepasbare best practices mee.
Dit bedrijf heeft de oplossing voor de ellenlange en vervelende wachtmuziek en voorkomt boetes!
Coolblue heeft klantenservice duidelijk in de vingers. Wat jij van een gigant als Coolblue kunt leren als het op klantvriendelijkheid aankomt? We zetten even een aantal zaken op een rijtje.
Zo kun je de voicemail instellen van jouw FreePhone Business abonnement bij Telenet.

Wilt u een gratis professioneel ingesproken voicemail?

Wij willen een professionele telefoonstem beschikbaar maken voor grote en kleine bedrijven. Daarom krijgt u van ons een gratis stemopname op maat van uw bedrijf.