Waarom een robotstem voor jouw voicemail geen goed idee is

Waarom een robotstem voor jouw voicemail geen goed idee is
  Inhoud

  Een robot- of computerstem voor je telefooncentrale of webvideo, dat doe je best niet.

  Je hoort robotstemmen – artificiële intelligentie om het met een moeilijk woord te zeggen – al op verschillende plaatsen: op vertaalwebsites, in smart speakers, in stations en ook in telefoontoestellen. Maar wil je echt een robotstem horen aan de andere kant van de telefoon?

  Wil je dit horen aan de telefoon?

  Zoals je kan horen, klinkt een robotstem niet menselijk (klinkt logisch). Maar toch hoor je op veel plaatsen zo’n automatische robotstem of computerstem. En dat is niet bepaald aangenaam om naar te luisteren. Wij geven enkele redenen waarom een robotstem voor jouw voicemail geen goed idee is.

  Een robotstem is onpersoonlijk

  Een robotstem werkt automatisch en verloopt op basis van computertechnieken. Zo’n stem heeft dus geen persoonlijkheid en klinkt ook niet meteen vertrouwd. Je zal ze dus nooit ervaren alsof er een vriend aan de andere kant van de lijn zit. En dat is net wat je nodig hebt als je persoonlijkheid wil creëren.

  Iedereen kent ondertussen de computerstemmen van de Google Assistant, Siri of Alexa. Deze stemmen worden wel ‘slim’ genoemd, maar zorgen door hun gebrek aan persoonlijkheid nog vaak voor (communicatie)problemen. Dat toont deze grappige video aan:

  Een robotstem heeft geen gevoelens

  Mensen hebben gevoelens, maar een robot heeft geen hersenen zoals wij en heeft dus ook geen inlevingsvermogen. Je zal dus ook niet aan zo’n computerstem horen welk gevoel er in een zin ligt. Dat hoor je bij een mensenstem uiteraard veel beter, omdat wij intonatie en gevoel in onze zinnen kunnen verwerken. Als je iemand aan de telefoon hoort (met een echte stem), zal je meteen aan de andere kant van de telefoon horen dat je met een glimlach wordt onthaald. En een glimlach is gratis!

  Een robotstem klinkt niet betrouwbaar

  Een vriendelijke mensenstem schept meteen een vertrouwensband. Als je iemand aan de telefoon hoort die vriendelijk en spontaan klinkt, ga je die automatisch meer vertrouwen. Je zal dus zeker geen betrouwbaar imago creëren als je een computerstem gebruikt. Een natuurlijke mensenstem klinkt nog altijd veel betrouwbaarder en komt natuurlijker over dan een onnatuurlijke robotstem.

  Een robotstem kan niet geregisseerd worden

  Een mensenstem kan je op allerlei manieren regisseren: van zakelijk tot opgewekt of zelfs heel droevig en boos. Een robot of computer zal die aanwijzingen niet begrijpen en ook niet kunnen uitvoeren. Een bericht zal alleszins nooit hetzelfde klinken in vergelijking met een bericht van een mensenstem.

  Een robot- of computerstem is dus zeker (nog) niet de oplossing. Investeer dus in een kwalitatieve stem die wél persoonlijk, betrouwbaar en regisseerbaar is en wél gevoelens heeft!


  Investeer in een echte stem

  Gratis downloads van voices.be:

  Meest gelezen in de categorie Klanttevredenheid:

  Andere blog-categoriën:

  Over onze stemmenwebshop:

  Een vraag? Wij reageren binnen het uur.

  "*" indicates required fields

  Uw naam
  Beschrijf uw vraag zo volledig mogelijk, zo kunnen we u nog sneller helpen!
  This field is for validation purposes and should be left unchanged.