Hoeveel kost een voice-over?

Voice-over, stemacteur, commentaarstem, buitenbeeldstem… Er zijn veel namen voor de stem die je wel hoort, maar niet ziet. Bij voices.be vind je een groot aanbod aan stemmen. Maar hoeveel kost zo’n voice-over? En wat doet zo’n stem precies?

Wat is een voice-over?

 

Laten we bij het begin beginnen: wat is een voice-over eigenlijk?

Voice-over komt uit het Engels en betekent zoveel als een stem over een al bestaand beeld of geluid.

Woordenboeken omschrijven het heel eenvoudig als een ‘commentaarstem’, stemacteur of ‘reclamestem’. Maar zo’n stem is natuurlijk veel meer dan dat. Eigenlijk kan je alle stemmen, die je wel hoort maar niet ziet, als voice-over benoemen. Want het is een voice die over het beeld of verhaal komt om iets te vertellen. Het is dus de stem die je hoort bij een reportage, documentaire, reclameboodschap, film… Een voice-over wordt altijd ingelezen met een vooraf geschreven tekst, ook wel script genoemd.

Hoeveel kost een voice-over?

Hoeveel een voice-over kost, is afhankelijk van het soort opdracht. Wij houden het graag eenvoudig en bieden een vast tarief aan voor een voice-over van onze voicemail berichten. Deze prijs is eenvoudig te bepalen omdat het gebruik ook erg beperkt is. De voice-over wordt hier dus enkel gebruikt op telefoontoestellen en zal niet hoorbaar zijn op bijvoorbeeld Facebook, YouTube of radio en tv.

Wil je een voice-over voor een bedrijfsfilm of e-learning, dan is de prijs ook relatief eenvoudig te berekenen. Ten minste als het gebruik van de video (en bijhorende voice-over) binnen een beperkt publiek blijft en niet met advertentiegeld wordt gesponsord op websites. Ga je een stapje verder dan dat, dan is de prijs te bepalen afhankelijk van je project. Ook hierbij helpen wij je uiteraard graag verder, om dit voor jou probleemloos te laten verlopen!

Vaste tarieven

In sommige landen hebben voice-overs een verbond of samenwerkingsorganisaties die een richtlijn vastzetten voor tarieven van een voice-over. Zo heb je in Duitsland het Sprecherverband die de rechten en tarieven van alle vrije sprekers in Duitsland vertegenwoordigt. In de Verenigde Staten heb je Gravy For The Brain, een website die potentiële en professionele voice-over acteurs vertegenwoordigt, opleidt en aan opdrachten helpt.

Een voice-over is duur

Vind je dat een voice-over veel geld kost? Dat is normaal, want de tarieven kunnen wel eens hoger liggen dan je verwacht. Maar net zoals bij elk ander artistiek beroep moeten ook voice-overs en stemacteurs kunnen leven van hun voltijds beroep. Daarom kan het zijn dat een voice-over opname duur is. Als je zo’n voice-over opname dan nog eens wil gebruiken op internet, radio of tv, dan zal het nog duurder zijn. Want een voice-over mag niet zomaar overal gebruikt of verspreid worden zonder de toestemming van de spreker.

Wil je een offerte voor jouw project?

Een schoolvoorbeeld

Een van de bekendste voice-overstemmen is zonder twijfel David Attenborough. Zijn stem hoor je in bijna alle bekende natuurdocumentaires. Hij is er dan ook wereldberoemd mee geworden.

33 voorbeeldteksten voor jouw telefooncentrale

25 tips voor een betere klantenservice

Meer inspirerende artikelen.

Elke week posten we interessante inzichten. We helpen u graag om uw klanttevredenheid te verhogen.

In ‘Veelgestelde vragen aan voices.be’ beantwoorden we elke week een andere vraag! Deze week: Wat is VOIP?
Er zijn veel namen voor de stem die je wel hoort, maar niet ziet. Dat is wat onze stemmen bij voices.be doen. Maar hoeveel kost zo’n voice-over? En wat doet zo’n stem precies?
En zo krijg je een professionele wachtrij, keuzemenu en voicemail. Wij bij voices leggen je uit hoe dat werkt.
Je hoort tegenwoordig overal stemopnames van professionele stemmen. Maar welke stem kies je nu het best, een mannen- of vrouwenstem?
Kan je een voicemailbericht kopen om te gebruiken op je gsm? Ja, via deze omweg.

Wilt u een gratis professioneel ingesproken voicemail?

Wij willen een professionele telefoonstem beschikbaar maken voor grote en kleine bedrijven. Daarom krijgt u van ons een gratis stemopname op maat van uw bedrijf.